Packraftin valinta: Millainen packraft sopii sinulle?

Packraftin valitseminen

Packraftin valinnassa tulee ottaa huomioon käyttäjän koko, raftin käyttötarkoitus, packraftilta vaadittavat ominaisuudet ja kannettavien varusteiden määrä. Tämä packraftin valinta -opas auttaa sinua löytämään oikean lautan!

Joskus packraftin valinta voi tuntua hankalalta: miten eri mallit eroavat ominaisuuksiltaan, ja mistä tiedän mikä reppulautta on minulle sopiva? Lukemalla tämän artikkelin olet ainakin toivon mukaan enemmän perillä aiheesta.

Packraftin koon valinta

Packraftia valittaessa tulee aina huomioida sen koko. Kokoa valittaessa tulee ottaa huomioon käyttäjän pituus, paino ja mukana kuljetettavien välineiden määrä.

Packraftissa tulee olla tilaa jaloille siten, että lautassa on mukava olla pitkiäkin aikoja. Istumistuntuma packraftissa on sopivan tukeva ja varma. Jos packraft täyteen pumpattuna tuntuu kelluvan liian syvällä, voi isompi packraft tulla tarpeeseen.

Packraftin ollessa liian pieni käyttäjälle, voi istuminen käydä epämukavaksi. Istumapituuden voi mitata istumalla jalat suorana ryhdikkäästi seinää vasten ja mittaamalla matkan seinästä jalkapohjaan. Retkikontion tarjonnasta löytyvät Norseraft Berserker, Viking ja Viking light -packraftit, joiden istumapituudet ovat 135cm. Lauttojen pituus riittää käytännössä kaikille alle 210cm pitkille henkilöille.

Lähtökohtaisesti kaikissa packrafteissa kantavuus on tilavien ilmataskujen ansiosta erittäin korkea. Jo pienikin packraft voi kantaa suuria määriä painoa. Esimerkiksi Norseraft malliston kompaktein packraft Karvi painaa välineineen noin 2 kg ja sen ilmoitettu kantavuus on 120 kg. Tosiasiassa kantavuus on vielä ilmoitettua suurempi (tämä on testattu itse)!

Mitä suurempi packraft on, sitä isompi kantavuus sillä on. Kantavuuden merkittävyys kasvaa mukana kuljetettavien välineiden määrän kasvaessa. Mitä enemmän packraftissa on kuormaa, sitä vaikeammin ohjattava siitä tulee. Kuorman määrä vaikuttaa myös siihen, kuinka syvällä packraft ui. Yleensä uintisyvyys on raftista riippuen noin 5cm.

Miten valita oikea packraft malli?

Packraftilla voi tehdä monenlaisia asioita. Packraftilla voi kalastaa, tehdä lyhyitä reissuja hurjissa koskissa, pidempiä vaelluksia koiran kanssa tai vaikka harrastaa rentoa “kaljakelluntaa” ystävien kanssa. Käyttötarkoituksesta riippuen packrafteja on varustettu erillaisilla lisäominaisuuksilla.

Vinkki: jos haluat kokeilla packraftia ennen ostamista, Retkivuokraamolta löydät laadukkaat vuokrattavat packraftit.

Retkivuokraamo.fi

Aukkopeite on tarranauhalla ja vetoketjulla packraftin päälle kiinnitettävä vedenkestävä peite, jonka tarkoitus on suojata packraftin käyttäjää roiskeelta ja sateelta.

Aukkopeitteen hyödyt korostuvat virtaavissa vesissä ja sateessa, kun vesi pyrkii tavalla tai toisella raftin sisään. Tilanteissa, joissa aukkopeitettä ei tarvita, voidaan se rullata kätevästi lautan jalkopäähän. Aukkopeitteen saa tilanteen muuttuessa rullattua nopeasti takaisin paikoilleen.

Norseraftin mallistossa aukkopeite sisältyy malleihin Viking ja Berserker.

Roiskehame on aukkopeitteen jatko-osa, jonka tarkoitus on suojata käyttäjää vielä enemmän, kuin pelkkä aukkopeite. Se on kiinnitetty aukkopeitteeseen tarranauhalla, jotta hätäpoistuminen packraftin kaatuessa olisi helppoa. Roiskehame on tarkoitettu mitä hurjimpiin ja kosteimpiin olosuhteisiin. Roiskehame suojaa käyttäjäänsä hartijoista alaspäin ja se puetaan päälle kuin henkselit.

Roiskehame kuuluu Norseraft malliston Berserker malliin. Berserker mallin aukkopeite on kiinteä, joten sitä ei voi rullata jalkopäähän.

TiZip- järjestelmä on packraftin perässä, ponttejen sisällä sijaitseva vetoketjullinen, kosteuden pitävä tasku. Järjestelmän ansiosta packraftin ponttejen sisään voi pakata runsaasti välineitä. TiZip-järjestelmä antaa useita etuja:

 • Suojaa välineesi ympäristöltä ja kosteudelta.
 • Antaa mahdollisuuden pakata lisää välineitä matkalle.
 • Madaltaa ja tuo raftin painopistettä taaemmas, jolloin ohjattavuus paranee.

TiZip-järjestelmä on erinomainen valinta, mikäli tarkoitus on mennä haastavissa olosuhteissa. TiZip-Järjestelmä löytyy Norseraft mallista Berserker.

Norseraft mallisto ja mallien erot:

PackraftVikingViking LightBerserkerLongshipKarvi
Paino tyhjänä3000 g2800 g3377 g3464 g1876 g
Paino välineineen3700 g3200 g4662 g4429 g2277 g
Sisäpituus/istumapituus145 / 135 cm145 / 135 cm145 / 135 cm176 cm / 210 cm108 / 95 cm
Ulkopituus276 cm276 cm270 cm310 cm200 cm
Sisäleveys37 cm37 cm38 cm38 cm38 cm
Ulkoleveys94 cm94 cm97 cm104 cm88 cm
Ponttoonin halkaisija28 cm28 cm30 cm33 cm25 cm
Kantavuus200 kg200 kg180 cm260 kg120 kg
Kiinnityspisteiden määrä10 kpl10 kpl8 kpl10 kpl6 kpl
Sisältää aukkopeitteenKylläEiKylläEiEi
Sisältää roiskehameenEiEiKylläEiEi
Sisältää TiZip-järjestelmänEiEiKylläEiEi

Viking

Norseraft Viking on packraft-lauttojen yleismalli. Se on helposti ohjailtava, helppokäyttöinen, kevyt ja kestävä malli. Siihen kuuluva aukkopeite suojaa käyttäjänsä jalkoja vesiroiskeilta ja packraftia täyttymästä vesiroiskeista ja sateesta.

Viking -packraftin edut:

 • Sisältää aukkopeitteen
 • Mukava istuttava
 • Hyvä ohjattavuus ja kantokyky

Viking Light

Norseraft Viking Light on Viking mallista karsitumpi versio. Viking light on muuten samanlainen, kuin Viking, mutta se ei sisällä aukkopeitettä.

Viking light edut:

 • Vikingistä kevyempi versio
 • Edullinen hinta

Berserker

Norseraft malliston varustetuin ja hurjimpiin olosuhteisiin valmisteltu malli Berserker on suunniteltu mitä haastavimpiin olosuhteisiin. Sen muotoilu antaa lisää ohjattavuutta virtaavissa vesissä ja koskissa. Berserker on varusteltu TiZip-järjestelmällä, aukkopeitteellä ja roiskehameella.

Berserker edut:

 • Täydellinen koskiin
 • Vakaa, helppo ohjattavuus
 • -iZip-järjestelmä, aukkopeite ja roiskehame

Longship

Norseraft Longship on kahdelle hengelle, suurelle kuormalle tai ihmiselle ja koiralle suunniteltu packraft. Siihen kuuluvat 2 ilmatäytteistä penkkiä ovat mukavasti istuttavat ja melonta onnistuu istuttaessa mukavasti. Longshipin pituus on noin 3,1 metriä, jonka ansiosta molemmilla melojilla on jalkatilaa. Longshipin muoto ja perään kiinnitettävä evä tekevät siitä hyvin suuntavakaan.

Väline on erinomainen kapistus kahdelle aikuiselle, mutta soveltuu hyvin myös yksin kulkemiseen. Tällöin kuitenkin tulee huolehtia, että paino on jakautunut tasaisesti. Yksin meloessa tulee huolehtia käännökset ajoissa, sillä vauhdin ja suunnan vaihtaminen isossa välineessä on hitaampaa. Kahden henkilön meloessa Longship voittaa muut packraftit vauhdissaan.

Longship edut:

 • mahdollisuus kahdelle hengelle
 • suuri kantavuus
 • tilavuus

Longship heikkoudet:

 • Hidas ohjattavuus yksin meloessa
 • Koko

Karvi

Norseraft malliston pienin ja kevein malli Karvi on tarkoitettu vaelluksille, joissa kuormaa halutaan olevan mahdollisimman vähän. Karvi mahdollistaa vesistönylitykset, kalastuksen ja joen laskun vaelluksilla. Karvi on kevyin packraft malli, joten se sopii hyvin myös kevyempirakenteisille seikkailijoille.

Karvi edut:

 • Pieni ja kompakti
 • Kevyt
 • Edullinen ostos

Karvi heikkoudet:

 • Jalkatilan puute, epämukavuus pitkiä matkoja mentäessä.
 • Ei sisällä evää, ohjattavuus huonompi.
 • Ilmoitettu kantavuus ”vain” 120 kg

Packraftien lisävarusteet

Kannattaa muistaa, että lautan päällä kaikki paino vaikuttaa kantavuuteen. Myös siis lisävarusteet, rinkka ja muu tavara. Paino kannattaa packrafteissa sijoittaa mahdollisimman tasaisesti ympäri lauttaa, jotta se pysyisi tasapainossa. Suurin osa packrafteistamme pystyy kantamaan merkittävääkin määrää kuormaa, ja tilaa on paljon.

Packrafteja on siis jokaiselle! Halusit sitten yksin melottavan kevyen mallin, tai kaksin melottavan Longshipin, löydät Retkivuokraamolta varmasti sinulle sopivan packraftin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *